Co je Ostropestřec mariánský

pestrec-kruh

Co je Ostropestřec

Pestřec je známý také jako ostropestřec mariánský (Silybum marianum), lidově nazývaný i Kristova koruna. Tato velmi zdravá bylinka pochází z Kanárských ostrovů av našem klimatickém pásmu se dá pěstovat jako okrasná rostlina. Dozrává koncem září, kdy se v plodu tvoří látka silymarin. Ta je klíčem ke zdraví, protože pomáhá při pročišťování jater a při regeneraci jaterních buněk jaterní membrány. Ostropestřec mariánský je velmi účinný v případě, že byl vypěstován na místech svého původního výskytu, tj. na Kanárských ostrovech či ve Španělsku.

Účinné látky Ostropestřce mariánského

Hlavním tahačem a účinnou látkou je silymarin, který chrání játra a má regenerační a antioxidační účinky

Účinná látka Silymarin

Plody ostropestřce mariánského obsahují komplex bioflavonoidů nazývaný silymarin, který je ještě silnějším antioxidantem než vitaminy C a E. Díky tomu chrání jaterní buňky před jedovatými látkami vyvolávajícími zánět jater. Silymarin zvyšuje odolnost buněčné membrány proti pronikání virových toxinů a hepatotoxických látek, má regenerační účinky na jaterní buňky, což souvisí s jeho schopností podporovat proteinovou syntézu. Obsahuje i silybin, silydianin, silychristin, v menší míře taxifolin, kvercetin a kempferol.

V čem ostropestřec pomáhá

Vlastnosti ostropestřce jsou nejsilnější při regeneraci jaterních buněk jaterní membrány. Funkční jaterní membrána vám zajistí absenci i těchto onemocnění či zdravotních problémů - cirhóza, steatóza, špatné krevní a jaterní testy, zvětšená játra, zažívací problémy, problémy se stolicí, kožní onemocnění včetně akné, metastázy na játrech, ztukovatělá játra, syndrom vyhoření, únava, migrény, endometrióza, alergie. Taktéž problémy ve střevním traktu či udržení si váhy s optimální hodnotou BMI. Ostropestřec má nesmírně významný přínos pro náš organismus. Jako silný antioxidant zpomaluje stárnutí a brání vzniku civilizačních onemocnění.

Další účinné látky

Přibližně 20 - 30 % tvoří olej s vysokým obsahem kyseliny linolové (60 %), olejové (30 %), tokoferol (38 mg na 100 g). Kromě nich obsahuje i biogenní aminy (tyramin a histamin), aminokyseliny (významný podíl zástupců s obsahem síry), sacharidy (glukóza, fruktóza, pentóza), steroly a sliz. Velkým přínosem ostropestřce je obsah nenasycených mastných kyselin, bez nichž není možná vstřebatelnost některých vitamínů a minerálů. Krev ochuzená o tyto složky způsobuje takzvaná civilizační onemocnění.

Jak si připravit ostropestřec

Při nesprávné přípravě ostropestřce se znehodnocuje účinná látka silymarin a všechny jeho pozitivní účinky na náš organismus jsou tím znegovány. Využití různých mlýnků se vůbec nedoporučuje. Při této úpravě totiž vzniká teplo, které poškozuje zmíněnou účinnou látku. Nejsou vhodné ani postupy jako zápar či vyluhování, případně luhování v alkoholu.

Přesvědčte se o příznivých účincích Ostropestřce mariánského sami

OBJEDNAT OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ