Skip to content

Důležitá je přítomnost silymarinu

Schopnost ostropestřce pomáhat při regeneraci jater a jaterní membrány byla zjištěna až při objevení látky silymarin, která dokáže regenerovat jaterní buňky. Tato látka se nachází ve slupce plodu ostropestřce a tvoří se při dozrávání na přelomu září a října. V této době ostropestřec potřebuje teplotu minimálně 25 až 30 °C. Plod ostropestřce se obírá, až když jsou jeho makovičky zralé. Ty se usuší a následně mlátí. V našich podmínkách se dá vypěstovat, ale nedozraje do stádia a kvality jako v zemi svého původu. Z hlediska regenerace jaterní membrány je tedy téměř nepoužitelný. V našem klimatickém pásmu se pěstuje spíše jako okrasná rostlina.

Poškození jater a jaterní membrány

Mnoho lidí si myslí, že při zjištění špatných krevních a jaterních testů má poškozená játra. Je to sice pravda, ale k poškození došlo až následně. Nejdříve se poškodila jaterní membrána a až potom játra. Játra jsou ve skutečnosti zásobárnou látek, které tělo v době nouze nebo nedostatku dodává zpět do krve. Jaterní membrána zachycuje v krvi látky, které jsou pro náš organismus škodlivé. K poškození jaterní membrány může dojít v důsledku infekce, nadměrného požívání alkoholu, otravy, ale i působením různých virů a bakterií, proti nimž se náš organizmus nedokáže bránit.

Čaj z Ostropestřce

Plod ostropestřce nemůže přijít do styku s vodou nad 40 °C. Znegovala by se látka silymarin, která je potřebná pro regeneraci a tvorbu nových jaterních buněk. Není možné ho užít ani jako výluh v alkoholu. Čaj z plodu ostropestřce tedy není vhodný k regeneraci jater a nemá na vaše zdraví žádný účinek. Z ostropestřce se čajové zápary dělají z listu lodyhy a kořene, avšak každý z nich slouží na jiný zdravotní problém.

Drcený plod ostropestřce

Pro regeneraci jater a jaterní membrány je ideální volbou užívání plodu, tedy semene ostropestřce. Na našem webu se můžete dozvědět o jeho přímo úžasných schopnostech. Plod ostropestřce se užívá drcený, přímo do úst a bez další úpravy. Každou dávku třeba zapít alespoň 3 dl vody.

Olej z Ostropestřce

Z plodu ostropestřce se také lisováním za studena vyrábí olej. Olej je ochuzen o důležité látky prospěšné pro regeneraci jater. Slupka ostropestřce, kde se nachází důležitá látka silymarin, je velmi tvrdá a téměř se nedá lisovat, takže efekt z užívání je nízký. Je dobré však používat tento olej k přípravě zeleninových salátů.

V jaké formě je ostropestřec nejužitečnější?

Pokud chceme porovnat, co nejlépe funguje, zda čaj, olej nebo tinktura nebo výtěžek ostropestřce, jednoznačně se dopracujeme k odpovědi, že nejlepší je užívat ostropestřec v jeho původním, syrovém stavu, jak ho příroda poskytla. Plod ostropestřec je drcený na velikost zrníček písku a takový dokáže regenerovat buňky jater. A proč na velikost písku? Plod ostropestřce je velmi tvrdý a nestačil by se rozložit v žaludku a následně vstřebat ve střevním traktu. V takovémto drceném stavu dokáže však ještě i čistit stěny střev a zbavovat je povlaků, což čaj, olej a ani tinktura nedokážou.

Závěrem je nutné vědět, že ostropestřec jako celek má úžasné schopnosti, jako synové Svatopluka a jejich tři pruty. Proto ho nerozdělujeme na olej tinkturu a čaj, ale užívejme je spolu, tak jak tento dar země příroda poskytla.

Pro zachování všech vzácných látek tedy drcený ostropestřec mariánský z našeho E-shopu neupravujte, je připraven pro přímou konzumaci.

Balíčky s ostropestřcem v našem obchodě

Back To Top